Waarom Huskk géén henna brow treatments aanbiedt

De populariteit van henna brow treatments is jou vast ook niet ontgaan. Ook wij bij Huskk krijgen steeds meer de vraag naar zowel de behandelingen als om henna brows op te nemen in onze wenkbrauwopleidingen.

 

Onze partner HD Brows is daarom druk bezig geweest met het onderzoeken van henna-producten en we must say, de resultaten waren vrij zorgwekkend. Daarom zullen HD Brows en Huskk voorlopig geen henna-opleidingen, -producten of -behandelingen lanceren. Lees verder om te ontdekken wat de specialisten van HD Brows hebben gevonden.

Natuurlijke vs zwarte henna

Firstly is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten henna. De echte, natuurlijke henna vindt zijn oorsprong in de bladeren van de hennastruik (Lawsonia Inermis) die een krachtige kleurmolecule genaamd Lawsone bevat. Deze oranje-bruine kleuring is volledig natuurlijk én veilig om te gebruiken, en wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt om haar te kleuren en tijdelijke tattoos te schilderen. 

 

In principe brengen henna brow stylists diezelfde, natuurlijke henna aan op de wenkbrauwen om ze te kleuren. De henna geeft zowel op de haartjes als op de onderliggende huid de gewenste kleur af, zodat de wenkbrauwen voller lijken.

 

Maar guess what? Lang niet alle wenkbrauwbehandelingen worden uitgevoerd met 100% pure, natuurlijke henna. Sommige kleurstoffen op de markt voor henna brow treatments zijn zogenaamde ‘zwarte henna’ en bevatten synthetische stoffen zoals PPD. Volgens het onderzoek van HD Brows bleken sommige merken zelfs stoffen te gebruiken die verboden zijn volgens de EU-wetgeving van cosmetica en zelfs stoffen die in de CMR-lijst staan. Die lijst verzamelt stoffen die mogelijk kankerverwekkend, mutageen of nadelig voor je vruchtbaarheid zijn.

Schadelijke én verboden ingrediënten

Na grondig onderzoek van de verschillende henna brow treatments op de markt merkten we dus dat er vaak schadelijke, onveilige chemicaliën worden gebruikt in de de henna-kleurstoffen. We ontdekten ook dat er verschillende verboden ingrediënten worden gebruikt in ongereguleerde hoeveelheden die de maximumlimieten van EU-verordening 1223/2009 aanzienlijk overschrijden. Not cool, guys.

 

Want ja, natuurlijk kies je bij het uitzoeken van een henna treatment voor de best presterende producten. Maar net dié merken bleken de hoogste gehaltes aan verboden ingrediënten te bevatten. En die ingrediënten worden niet zomaar verboden, maar wel omdat ze bij blootstelling gevaarlijk en schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

 

Sommige zwarte hennaproducten die HD Brows heeft getest bleken P-aminofenol te bevatten in concentraties die de wettelijke grenzen in de UK overschreden. De chemische analyse bracht ook aan het licht dat verschillende producten zelfs natriumperboraat bevatten, een stof die door de EU helemaal niet mag worden gebruikt in cosmetische producten. Scary, much?

PPD’s in henna

Eén van de redenen waarom henna vaak gekozen wordt, is omdat het van natuurlijke oorsprong is en daarom geen allergenen zoals PPD zou bevatten. Tijdens het onderzoek van HD Brows bleek echter dat de meeste henna-wenkbrauwbehandelingen met zwarte henna werken die wél PPD bevat.

 

Maar wat is PPD nu juist? PPD is op zich helemaal legaal en mag gebruikt worden bij haarkleuring, maar beperkt en binnen gespecificeerde veiligheidsgrenzen. Daarnaast moet de kleuring steeds de waarschuwing weergeven dat het product PPD bevat. Je kunt het al raden: sommige van de door HD Brows geteste zwarte hennaproducten overschreden wel degelijk de wettelijke PPD-limiet van 2%!

 

Iets om je zorgen over te maken, right? Maar nog meer schrokken we toen HD Brows ontdekte dat er merken zijn die hun zwarte henna veilig verklaren voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Dit terwijl de wetgeving heel uitdrukkelijk stelt dat zelfs kleuringsproducten met synthetische bestanddelen onder de limiet niet gebruikt mogen worden bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of minderjarigen.

Onze missie om veilige én effectieve henna brows te creëren

Lang voor henna brows een echte Instagram-worthy trend werden was het team van HD Brows al bezig met de ontwikkeling van eigen hennaproducten. Dit met het oog op de lancering van een eigen HD Brows hennatraining en gecertificeerde HD Brows henna brow stylists.

 

Na jaren van research en ontwikkeling kwam HD Brows echter tot de conclusie: een echt PPD-vrij en legaal henna brow product creëren dat ook nog eens het gewenste HD Brows resultaat oplevert is geen gemakkelijke opgave. Sterker nog: het is op dit moment gewoon onmogelijk. HD Brows had een hennacollectie klaar die ze zouden kunnen lanceren, maar wil de producten eerst ethisch op punt zetten en volledig veilig verklaren. That’s what we stand for, vinden we ook bij Huskk!

 

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de research stilligt en HD Brows besloten heeft om nooit met henna aan de slag te gaan. Never say never, integendeel. Ze zullen blijven onderzoek doen naar veilige alternatieven die aan de EU-normen voldoen, dus wie weet komt er ooit toch een HD Brows hennaproduct dat we ook bij Huskk lanceren in de HD Brows opleiding.

Zijn henna brow treatments dan nog veilig?

We willen natuurlijk niet impliceren dat je als wenkbrauwstylist geen henna brows meer mag aanbieden.Wél willen we je aansporen om uitgebreid te onderzoeken over welke henna het gaat. De veiligheid van je klanten gaat voor, toch? Vraag dus de ingrediëntenlijst en de veiligheidsinformatie op bij je leverancier.

Heb je nog vragen? Let us know. We doen ons uiterste best om je open en transparant verder te helpen.